Spel & Materialen

De beknopte spelregels van badminton vind je op www.badminton.nl/badminton_spelen/beknopte_spelregels.

Wat voor materialen heb je nodig?

• sportschoenen
  • sportkleding
  • racket
  • shuttles

Sportschoenen

Sportschoenen zijn verplicht en dienen alleen binnen te worden gebruikt. Schoenen kunnen het beste licht en veerkrachtig te zijn met goede steun en een goed profiel.

Sportkleding

Verder zijn er geen verplichtingen aan de sportkleding. Bijvoorbeeld een T-shirt en short zijn voldoende. In de winter en bij rusten tussen wedstrijden en training door wordt het dragen van joggings- of trainingspak aangeraden.

Voor de competitiespelers is clubkleding verplicht. Het rode verenigingsshirt is bij de vereniging te koop (mail naar de shirtbeheerder), een blauwe of zwarte sportbroek is in iedere sportzaak verkrijgbaar.

Racket

De eerste drie à vier keer is het mogelijk een racket te lenen van de club, daarna dient er zelf één aangeschaft te worden. Een goed racket hoeft overigens helemaal niet duur te zijn! Voor kinderen tot ongeveer 9 jaar zijn er rackets met een kortere steel.

Shuttles

Er zijn diverse soorten shuttles verkrijgbaar. BC Orion speelt met de nylon shuttles Yonex Mavis 300 middle (wit). Spelers in de 1e klasse en hoger spelen met veren shuttles (Break 102). De shuttles worden door de club beschikbaar gesteld.

Materialen aanschaffen

De hierboven genoemde materialen zijn verkrijgbaar bij goede sportzaken (in Enschede bijvoorbeeld ’t Hoen), bij online sportwinkels of bij racketstands op toernooien. Houd er wel rekening mee, dat het bij een online sportwinkel erg lastig is om iets te passen of uit te proberen voor je het aanschaft.

Wil je je racket opnieuw laten bespannen? Dit kan je onder andere laten doen bij de sportzaak ’t Hoen in Enschede (duurt enkele dagen en kost vanaf ca. € 17 euro), of bij racketstands op toernooien.

Sinds 2008 hoort ook de sport speedbadminton bij Badminton Nederland. Speedbadminton is een combinatie van badminton, tennis en squash. Speedbadminton wordt buiten of in een grote sporthal gespeeld. Er is geen net en de velden van beide partijen liggen 12,8 meter uit elkaar. Er wordt gespeeld met speciale rackets en ‘speeders’, een soort plastic shuttles. Er zijn verschillende soorten speeders, zodat ook met wind en in het donker gespeeld kan worden.