AirBadmintonfestival Enschede

Op zondag 30 juni ’19 was het badminton festival in Enschede.

De World Badminton Federation (BWF) heeft een nieuwe spelvorm voor buiten ontwikkeld. Ze noemen deze outdoor variant AirBadminton. Nederland is het eerste land waar deze spelvorm ge├»ntroduceerd wordt. Met een aangepast veld, een speciale outdoor shuttle en een iets andere spelvorm belooft het ontzettend gaaf te worden! Er kan worden gespeeld in parken, op pleinen en op het strand. Je speelt gewoon met je normale racket.

Vooral leden van de verschillende badmintonverenigingen uit de regio waren aanwezig als vrijwilliger, clinic- en toernooideelnemers. We konden allemaal de nieuwe airbadminton shuttle uitproberen. Het zijn nog prototypes en niet vrij verkrijgbaar. Op basis van feedback tijdens de festivals worden er nog verbeteringen in het ontwerp aangebracht. Volgend jaar zouden ze in de winkel moeten liggen.

Naast dat het zonnetje flink (in de ogen) scheen, waaide het nogal hard (windkracht 4-5). Dat geeft ook bij de nieuwe outdoorshuttle onverwachte effecten. Zeker als de shuttle vaart verliest, dropt ie sneller of wordt zij-windgevoeliger. Deze last-minute richtingveranderingen vragen veel van de reactiesnelheid en dit zorgde voor vaak onverwachte en soms komische situaties. De prototypes zijn ook nog niet heel stevig waardoor er snel scheuren in komen. Een aantal mensen koos er daarom voor te spelen met een verzwaarde shuttle (een gewone shuttle met extra rubber ring).

Tekst en foto’s: Bas Holla