Heb je nog geen ervaring met badminton? Probeer eerst een leen-racket bij ons uit. Bevalt het je? Kijk dan naar de specificaties die er op staan. Je kan ook natuurlijk aan andere spelers vragen wat voor racket zij hebben en of je hun racket even kan lenen om wat uit te proberen. Als je vervolgens zelf een racket aanschaft dan weet je waar je op moeten letten. Koop niet gelijk het duurste racket, want deze zijn meestal voor gevorderde spelers en niet geschikt voor jouw beginnende speelstijl.
Belangrijke badmintonracket kenmerken
Stijfheid van het racket
Very Stiff – Stiff – Medium – Flexible – Very Flexible
Voor beginners worden flexibele rackets aangeraden. Dit is omdat je nog niet zo veel kracht in je slag hebt. De flexibiliteit in de steel helpt je om de shuttle harder en verder te slaan (katapult-effect). De flexibiliteit gaat wat ten koste van de precisie. Daarom zullen gevorderde spelers vaker kiezen voor een stijf racket.
Balans van het racket
Head Heavy – Even Balanced – Head Light
Het gaat hier om de balansverdeling van het racket. Veranderingen in bespanning en grip kunnen het balanspunt doen verschuiven.
Jouw speelstijl bepaalt hier wat voor jou een lekker racket is. De Head Heavy geeft je meer kracht in je slag, maar is minder wendbaar dan de Head Light. Speel je veel aan het net en moet je snelle bewegingen maken, dan is een Head Light voor jou geschikt. Smash je veel vanuit het achterveld, dan heb je meer aan een Head Heavy. Het Even Balanced racket zit tussen deze twee typen in en is dus een veilige keus als je nog geen idee wat jouw favoriete speelstijl is, of als je een allround speelstijl hebt.
Als je online zoekt, kom je voor beginners tegengestelde adviezen tegen, dus je zal zelf prioriteiten moeten stellen:
Advies A: “Kies voor een Head Heavy, dan hoef je je niet druk te maken of je ver genoeg slaat, maar kan je je concentreren op het aanleren van de techniek. De precisie komt later wel.”
Advies B: “Kies voor een Head Light, want dat geeft je een betere controle over het racket. Het ver slaan komt later wel.”
Zelfs voor gevorderden kom je verschillende adviezen tegen:
Advies C: “Kies een gewichtsverdeling welke jouw sterke punten versterkt.”
Advies D: “Kies een gewichtsverdeling welke jouw zwakke punten compenseert.”
Gewicht van het racket
1U is heel zwaar, 8U is heel licht
Rackets zijn ingedeeld in gewichtsklassen, dit staat op het racket vaak aangegeven met een cijfer en een U. Ook hier geldt dat je met een zwaarder racket in principe harder kan slaan en je met een lichter racket betere controle hebt. De meeste mensen spelen met 3U of 4U. Bij schouderklachten kan je beter met een lichter racket spelen.
Grootte (omtrek) van de grip (handvat)
De ideale gripgrootte is niet alleen afhankelijk van hoe groot jouw handen zijn, maar ook van jouw spelstijl, niveau en hoe blessuregevoelig je bent.
Dikkere racket grips geven betere houvast, knijpkracht en schokabsorptie. Ze zijn goed voor de krachtige forehand slagen.
Dunnere racket grips geven veel meer gevoel met en controle over de bewegingen van het badminton racket. Je kan snel wisselen van grip positie.
De gripgrootte wordt weergegeven met een G en een getal. Voor de meeste merken geldt: hoe kleiner het getal, hoe groter de handgreep. G1 is heel dik, G7 is heel dun. Gripmaat G4 is de standaard voor Yonex-rackets. Victor-rackets worden standaard geleverd in G5. Hoewel de meeste fabrikanten het Yonex ‘G’-beoordelingssysteem hebben aangenomen, gebruiken sommige fabrikanten alternatieve systemen die voor verwarring kunnen zorgen, aangezien de beoordeling enigszins kan variĆ«ren (ongeveer 0,25 inch) of soms omgekeerd kan zijn (de maat neemt toe met het cijfernummer). Check dus even bij de leverancier voor je een racket besteld.
Zowel het houten handvat als het er omheen gewikkelde kunststof of badstof materiaal wordt grip genoemd. Een smalle grip kan je wat dikker maken door de gewikkelde grip te vervangen, of door een overgrip te gebruiken.
Snaarspanning
Bij een zachte bespanning (8 tot 10 kilogram) ervaar je als beginner meer comfort en is de sweetspot groter. De sweetspot is het gedeelte van de besnaring in het racketblad waarmee je een volle, gecoƶrdineerde slag kunt spelen. Een harde spanning (10 kilogram en hoger) geeft meer controle en bij een technisch goed uitgevoerde slag ook hardere smashes: dit is vooral geschikt voor meer gevorderde spelers. De snaarspanning neemt in de loop van de tijd af. Verwacht niet dat je nog lekker speelt met een racket dat 10 jaar in de kast heeft gelegen. Je kan rackets opnieuw laten bespannen. Op het racket staat de maximale snaarspanning aangegeven.
Racket aanschaffen
Rackets zijn verkrijgbaar bij goede sportzaken, bij online sportwinkels of bij racketstands op toernooien.
Voor nieuwe rackets, bespanning en advies kan je ook terecht bij Orion-lid Marcel van der Walle: . Je kan hem ook een berichtje sturen via de Orion groeps-app.